GYÖKÉRKEZELÉS


 

A fogszuvasodás súlyos esetben akár fogbélgyulladáshoz is vezethet. Ilyenkor a sérült felfelszínről baktériumok kerülnek a fog mélyebb részeibe, vagyis a foggyökérbe, ahol gyulladást vagy tályogot tudnak okozni. Ez a fogbél elhalásához és heves fájdalomhoz vezet. Ilyen esetekben a gyökérkezelés az egyik lehetséges megoldás, amivel a páciensek megtarthatják a saját fogukat.

gyökérkezelés előtt fontos a fog károsodásának mértékét előre ismerni, amit röntgenfelvétel segítségével tudunk megállapítani. Ha a felvétel kiértékelése után bizonyosságot nyert a gyökérkezelés szükségessége, akkor helyi érzéstelenítéssel biztosítjuk a kezelés fájdalommentességét.

gyökérkezelés során először a feltárjuk a gyökércsatornákat és megtisztítjuk azokat a baktériumoktól, valamint az egyéb elhalt szövetektől. Ez azért fontos, hogy ne maradjon további felülfertőződést okozó baktérium a fog belsejében. Ha megtörtént a tisztítás, akkor egy ideiglenes koronát, vagy tömést helyezünk be, de bizonyos esetekben szabadon hagyjuk a fogat, hogy a test öntisztuló folyamatai során a kóros folyadék távozni tudjon a fogból. Ha ez megtörtént, néhány nap múlva speciális gyökértömő anyaggal zárjuk le a fogat, hogy semmilyen baktérium ne tudjon bejutni a fog belsejébe. A gyökérkezelés az érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes, a kezelést követő néhány napban jelentkező enyhe fájdalom pedig fájdalomcsillapítóval teljesen megszüntethető.

Fontos tudni, hogy a gyökérkezelésen átesett fog nem lesz annyira erős és ellenálló, mint az eredeti, valamint nincs védve a további szuvasodástól sem. Ezért, akinek gyökérkezelt fogai vannak, mindenképpen végeztessen rendszeresen (kb. félévente) kontrollvizsgálatot.