FOGHÚZÁS


 

Vannak esetek, amikor nincs lehetőség megmenteni egy fogat és az egyetlen megoldás a foghúzás. Ha egy fog annyira károsodott, hogy sem gyökérkezeléssel sem pedig más módon nem lehet megmenteni, akkor szoktuk a foghúzást javasolni. A foghúzás egyik leggyakoribb oka azonban a bölcsességfogakhoz kapcsolódik.

Mi a bölcsességfog?

bölcsességfog az ember utolsónak kinövő zápfoga és ez helyezkedik el leghátul a szájban. Vannak azonban, akik nem is találkoznak vele, mivel soha nem nő ki. Ők azon szerencsések közé tartoznak, akiknek nincs és nem is lesz semmilyen problémájuk vele. Azok is szerencsésnek érezhetik magukat, akiknek elég nagy az állkapcsuk és szabályosan nőnek ki ezek a fogak. Sajnos viszont sokan vannak olyanok, akiknél különböző komplikációk lépnek fel a bölcsességfog kinövésekor és  ennek következtében, idővel bölcsességfog eltávolításra van szükségük.

Mikor lehet szükséges a bölcsességfog kihúzása?

bölcsességfogakat érintő problémákra sokszor csak egy panoráma röntgen elkészítése után derül fény. Ilyenkor látszik ugyanis, hogy a fog nem egyenesen felfelé nő, hanem oldalirányba vagy ferdén, egyenesen a mellette levő rágófognak. Ezzel az a gond, hogy ezeket a fogakat elkezdi nyomni, ami azok összetorlódásához és fájdalmához vezethet. Ha bármilyen panaszt okoznak, akkor bölcsességfog eltávolítást érdemes végezni.

Sokan fordulnak hozzánk fogszabályozás miatt. Vannak esetek, amikor egyszerűen nem fér el annyi fog a szájban, amennyi megadatott a páciensnek. Ilyenkor is bölcsességfog húzásra kerül sor, hogy helyet csináljunk a többi maradandó fognak. Továbbá fogszabályozás után is vannak olyan sajnálatos esetek, amikor ki kell húzni a fogat, mert hely hiányában a már szabályosan álló fogakat elkezdi összetolni, amivel tönkre teheti a fogszabályzás eredményét.

Bölcsességfog eltávolítás menete

bölcsességfog húzást minden esetben egy panorámaröntgen készítése és kiértékelése előz meg. Ilyenkor tudjuk pontosan meghatározni a bölcsességfog helyzetét és a rendellenességeket is. A fogakat a helyi érzéstelenítő injekció beadása után húzzuk ki. Ha a fog teljesen ki van nőve, akkor fogóval távolítjuk el, ha viszont nem nőtt ki teljesen, mondjuk beragadt a csontba vagy még nem törte át az ínyt, akkor néha több darabban kell kivenni. A műtét után összevarrjuk a kivett fog helyét, hogy lezárjuk a sebet.