IMPLANTÁCIÓ


A mai modern technológiának köszönhetően azoknak az embereknek sem kell szégyellnie mosolyukat, akik egy-vagy több fogukat is elveszítették. Az úgynevezett fogászati implantátum ugyanis teljes mértékben pótolja a hiányzó fogakat, sőt még eredeti rágóképességüket is visszanyerhetik általuk. Az implantáció elkezdése előtt azonban fontos tudnia pár alapvető információt.

Mi az a fogászati implantátum?

fogászati implantátum egy mesterséges foggyökér, mely általában titánból készül. A titán egy olyan anyag, melyet az emberi test teljes mértékben befogad, így semmilyen károsodást nem okoz a szervezetben. Fontos még tudnunk, hogy ez az anyag nem oldódik, így az allergiás reakció is teljes mértékben kizárható. Nem utolsó sorban elég erős ahhoz, hogy kibírja a rágási erősséget akár évtizedeken keresztül.

Hogyan zajlik egy fogászati implantáció?

A konkrét kezelést egy beszélgetés, illetve állapotfelmérés előz meg, ahol tájékozódunk az Ön általános illetve fogai egészségének állapotáról. A kezelési terv elkészítésében természetesen a panoráma röntgen elkészítése is elengedhetetlen. A fogbeültetés kis ambuláns műtétnek minősül, ami körülbelül harminc-hatvan percig tart. Az esetetek nagy százalékában helyi érzéstelenítésben történik, így szinte annyi fájdalommal sem jár, mint egy sima fogtömés.

fogászati implantátumokat különböző módszerekkel kezelik, majd ezután az állcsontba kerül beültetésre. (Itt kevesebb érző ideg található, ezzel magyarázható a kisebb fájdalom.) Ezután a csont szépen lassan körbenövi az implantátum testet, így nyerve el végleges stabilitását. A gyógyulási, csontosodási időszak (3-6 hónap) után pedig a saját fogaihoz hasonló fogpótlás kerül rá. Teljes foghiány esetén is lehetőség van fogászati implantátumok behelyezésére, amelyre ezután rögzített, kivehető fogsor készíthető.

Mit kell tennünk a fogászati implantáció után?

fogászati implantátum teljes mértékben pótolja elvesztett fogai gyökerét, viszont a beültetés sikerességéhez elengedhetetlen a mindennapos és körültekintő szájhigiénia. A fogbeültetés után legalább három napig ajánlott kerülni a dohányzást, a kávé illetve az alkohol fogyasztását. Érdemes a megterhelő fizikai munkát is hanyagolni pár napig, hiszen ilyenkor még előfordulhat utóvérzés is. Az implantáció után előfordulhat pár napig érzékenység, amely fájdalomcsillapítóval teljesen megszüntethető, végül pedig az implantációs beavatkozások szinte száz százalékban meghozzák a kívánt eredményt.